• Fritid

Fritidsektionen

Heldagsritt för Ofeigurmedlemmar söndagen den 23:e juni 2019
- även icke ridande medlemmar och ”ännu-inte-medlemmar” hälsas välkomna till Juleboda för att delta i lunch och fika från Lillehems utegrisar.
KOM IHÅG ATT BESTÄLLA & BETALA MAT & FIKA SENAST 
        den 16/6

Vi rider genom naturreservaten Björshus och Maglehems Ora via Ravlundafältet till Juleboda. Ritten utgår från Foje Hof där det finns gott om plats att parkera både bilar och hästsläp. För att kunna rida med måste du vara medlem i Ofeigur.

Vi träffas på Foje Hof i god tid, både för att hinna stuva in medhavt stängsel-material m.m. i släp för transport till Juleboda och för att hinna få både oss själva och våra hästar ridklara i god tid före avfärd kl. 10.00.

Aktiv ridtid är drygt 4 timmar med lunchpaus efter ca 2 timmar och kanske ett eller annat småstopp, dock inga fikapauser. Vi håller ett ”medelhögt” tempo och det är viktigt att din häst är i god kondition! Vi rider längs skogs-, grus-, gräs- samt asfaltvägar. Vi kommer även att korsa riksväg 19, både på dit- och hemväg. Längs vägen rider vi förbi grisar samt bland får, kor, lamor och hästar.

Väl framme bygger vi provisoriska hagar i vilka vi ”parkerar” våra hästar. 
När hästarna är ”parkerade” går vi och äter lunch. Lunchen är beställd till        kl. 12.30. Den serveras av Sven från Lillehems utegrisar som finns på plats med sin matvagn. 
Lunchen som serveras är falukorv, hemmagjord mos, potatissallad, kaffe/te och kaka. Kostnaden för denna är 75 kr/person och summan swishar du till 0708390591 (Gunilla Färm) senast den 16/6. Märk din inbetalning med ditt RITT 23/6, för- och efternamn samt specificera om du har någon födoämnesallergi/specialkost och i så fall vilken.                                                                                   (Vid ev. förhinder återbetalas ej pengarna för lunchen men du kan dock lämna/sälja din plats till någon annan. Efter den 16/6 finns ingen möjlighet att beställa lunch och den som inte beställt och betalat är utan möjlighet att erhålla mat och fika från Sven och hans matvagn.)   

Efter lunchen fikar vi och ”chillar” tillsammans en god stund så att hästarna får möjlighet att vila upp sig ordentligt innan det är dags för hemfärd. Det finns alltså gott om tid att gå ner till havet och ta sig ett dopp för de som känner för det.
Efter ca 2 timmar monterar vi ner våra provisoriska hagar och lastar, återigen, in stängselmaterialet i släp för transport till Foje Hof. Vi gör sedan oss och våra hästar ridklara, sitter upp och rider ”hem” till Norra Lökararöd via Maglehem och Kumlans naturreservat. Vi beräknar vara åter på Foje Hof ca. kl. 16.30.

Ta med:
egen häst i god kondition
ev. färddryck (alkoholfri) och/eller ”småsnacks”, regnkläder, badkläder ev. grimma och annat som du behöver, packat i egna sadelväskor
stängselmaterial, så att du kan bygga en liten hage där din häst kan beta under tiden som du lunchar och ev. vattenhink till hästen (vatten finns att hämta i ån)

För att kunna delta på långritten måste du kunna försäkra på heder och samvete, att under de tre senaste veckorna, räknat från den 23/6, har hästen:
icke visat tecken som kan tyda på smittsam sjukdom.
icke varit uppstallad i stall, där smittsam sjukdom dig veterligen förekommit, 
ej heller på annat sätt varit i kontakt med annan häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft någon sjukdom och
är erforderligt tränad för att kunna delta på ritten samt i övrigt dig veterligen frisk.

Som medlem i Ofeigur är du försäkrad när du deltar i föreningens aktiviteter (läs mer på SIFs hemsida) men du bör se över ditt försäkringsskydd! All ridning sker på egen risk! Du ansvarar för dig själv och din häst. Tänk på att visa hänsyn till gruppen!

VÄLKOMMEN!
Frågor och anmälningar till Marie Svensson via sms 0704583074.
Beställning och betalning av mat, 75 kr via swish till 0708390591 (Gunilla Färm) senast den 16/6. Märk din inbetalning med ditt för- och efternamn samt specificera om du har någon födoämnesallergi/ specialkost och i så fall vilken!                                                
OBS! Sista anmälningsdag och inbetalningsdag är söndagen den 16/6
För att lunch ska kunna serveras av Lillehems utegrisar krävs att minst 10 personer anmäler sig. Ritten kommer att ridas oavsett antal anmälda!


Prova på Working Equitation (WE) med din häst.
Lördagen den 18 maj 2019 kl. 13:00- ca. 15.00 Lilla Askaröd utanför Lövestad
(Kostnad: 100 kronor)

Thorbjörn Sjunneson kommer ge oss en introduktion och vi provar banan tillsammans. På banan finns det olika stationer såsom bro, grind, passage, plocka ringa, lans ur tunna, klockringning, osv. För de som vill, avslutar vi med en liten tävling på tid! Medhavd fika efteråt.
WE är en form av praktisk ridning som tränar hästen och ryttaren i nya situationer. Ett roligt sätt att förbättra ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo.
Du kan läsa mer om WE på:
http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_55958/cf_559/Intro_WE_offi ciell_final_2016.PDF
Anmälan senast den 11 maj via SMS till Lilian Schimmele 0709-107129
Kostnad 100 kronor svischas till Thorbjörn vid anmälan: 072 363 34 75 Max 8 deltagare per grupp, vid stort intresse kan vi ha ytterligare en grupp efter den första.

Aktiviteten genomförs vid minst 5 deltagare.
Ta med:
fika
kläder efter väder och hjälm (obligatorisk)
annat som du behöver
röd rosett till svansen om du har en häst som är sparkbenägen
Du parkerar vid gården, adressen är: Hörjelvägen 189, 275 70 Lövestad
https://www.eniro.se/thorbjörn+sjunneson+lövestad/128386025/person
Ryttarförsäkran
För att kunna delta på evenemanget måste du;
- acceptera samt lova att följa Ofeigurs värdegrund och Ofeigurs uppförandekod för fritidsridning (se hemsida)
- kunna försäkra på heder och samvete, att under de tre senaste veckorna, räknat från dagen för denna ritt, har hästen:
icke visat tecken som kan tyda på smittsam sjukdom.
icke varit uppstallad i stall, där smittsam sjukdom dig veterligen förekommit, ej heller på annat sätt varit i kontakt med annan häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft någon sjukdom och är erforderligt tränad för att kunna delta på ritten samt i övrigt dig veterligen frisk.
Som medlem i Ofeigur är du försäkrad när du deltar i föreningens aktiviteter (läs mer på SIFs hemsida) men du bör se över ditt försäkringsskydd! All ridning sker på egen risk! Du ansvarar för dig själv och din häst. Tänk på att visa hänsyn till gruppen!
Aktiviteten riktar sig till Ofeigurs medlemmar. Info om medlemskap: www.ofeigur.se
Mer info även i Facebook gruppen WE på Lilla Askaröd https://www.facebook.com/groups/1752724038283970/
Varmt välkomna!
Lilian och Thorbjörn

Ofeigur firade Islandshästens dag 2019, STORT TACK till alla som deltog!
Islandshästens dag infaller den 1/5 varje år.
SIFs fritidssektion uppmanade alla SIFs lokalföreningar att uppmärksamma denna dag på något vis… ”Genom att fira islandshästens dag hyllar och hedrar vi våra fantastiska hästar och kanske även synliggör den unika islandshästens mångfald för gemene man. Därför är det positivt om aktiviteten kan arrangeras på en plats som är lättillgänglig för allmänheten.”
Ofeigur antog utmaningen och arrangerade en ritt i centrala Kristianstad. Kristianstad kommun var väldigt positiva och tillmötesgående vad gäller arrangemanget!
Vi var 18 ryttare och 7 funktionärer som samlades på Naturums parkering på morgonen, strax innan kl. 10.00. Efter ett kort möte ställde vi upp oss 2 och 2 och red iväg. Ekipagen längst fram bar varsin Ofeigurflagga och ekipagen längst bak höll i varsin flagga, en isländsk och en svensk.                             En del av ryttarna i ledet höll i de högaktuella flaggorna som ironiserar Riksidrotts-                                 styrelsen beslut att inte rekommendera att SIF blir invalda i RF.                 
Hästarna skötte sig exemplariskt! Ritten innebar verkligen god miljöträning för hästarna, Naturums 60 meter långa träbro, trafikerade vägar, gågator med barnvagnar, park med tivoli mm.                      Vi möttes av idel glada och positiva människor. Många tog snabbt upp sina mobiler för att fotografera och filma. 
Ritten reds enligt kartan nedan d.v.s. startade vid Naturums parkering, fortsatte över den 60 meter långa träbron, vidare gick den upp och ner längs gågatorna och sedan blev det en runda i Tivoliparken för att sedan avslutas på Naturumsparkering. Väl färdigridna, ställde vi in hästarna i släpen och avlutade med en gemensam lunch och fika från Lillehems utegrisar som hade sin matvagn på plats. Ofeigur bjöd deltagande ryttare och funktionärer men även andra hade möjlighet att köpa lunch och delta i gemenskapen. Vi passade också på att utvärdera dagens ritt för att kunna förbättra de, förhoppningsvis årligen återkommande, ”Islandshästens dag”-ritter framöver.
Exempel på förslag till förbättringar är att vi nästa år ska vi marknadsföra vårt evenemang i god tid. Vi kommer att försöka senarelägga vår ritt till kl. 11.00 eller 11.30 dels för att möjliggöra för fler ryttare att delta dels för att vi tror att det är fler människor ”ute på stan” som får möjlighet att se och träffa oss och våra hästar. Förslag på att göra ett stopp på Lilla torg eller i tivoliparken för att ge allmänheten en möjlighet att umgås med våra hästar och ställa frågor. Kanske lägger vi till lite sång och/eller musik och/eller fler isländska inslag. Vi tänker också rida turen åt motsatt håll d.v.s. avsluta med att rida över Naturums bro.

Bilder finns till höger i galleriet
                 

Bra tips på information att läsa själv och/eller vidareförmedla vad gäller att rida i trafik och att möta ridande i trafik.
Länk att läsa för ryttaren
http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_28919/cf_559/H-star_i_trafiken_-_f-r_ryttare.PDF
http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_29152/cf_559/Hastar_i_trafiken_for_ryttare.PDF
Länk att läsa för bilisten 
http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_45661/cf_559/H-star_i_trafiken_-_till_dig_som_-r_bilist.PDF

Världens äldsta konstrunda och världens finaste konstritt!

Vi konstryttare samlades på Påskdagen när solen visade sig från sin allra vackraste sida. Hästar och ryttare var utsmyckade med allt från svarta katter, kaffekittlar, små duniga kycklingar till färska påskblommor, gula rosetter och sjaletter. 
    Den spirande grönskan som nästan gör ont i ögonen så här tidigt på våren omfamnade oss när vi fjorton ekipage från Ofeigur träffades på Körsbärsgården i Norra Lökaröd med siktet inställt på ÖSKGs konstrunda kring Maglehem. 
    Även om ekipagen av ivriga ryttare och hästar nästan var en konstinstallation i sig själva, så var det med glad förväntan i luften som vi gav oss iväg.
    I de här trakterna föddes konstrundan 1968, alltså för femtioen år sedan och har sedan dess blivit en stark tradition på Österlen, men också spritt sig till andra delar av Sverige. 
    Och vad vi vet, så är vi ensamma om att göra konstrundan till häst – också en kär tradition.
    Fjorton ekipage i tölt försvann med ett tjoho i grusdammet bortom vägen. Första stoppet blev hos silversmeden och konstnärinnan Annika Fajersson som visade silveri och måleri i sina fina utställningsateljér. 
    En flock påskpimpade hästar med sina dito ryttare väckte munterhet och beundran av andra konstrundebesökare. Ett bra tillfälle att göra   reklam för islandshästen, många undrade vad det är för slags hästar och tyckte det var roligt att de hade så olika färger. 
    Från Fajersson fortsatte vi över de gamla fästråken. Under tusen år har man vallat djur mellan beten de här vägarna och lyssnar man noga kan man höra historiens hovklapper. 
    Strax innan vi kom ut på ljunghedarna, ropade Lars främst i ledet:
    ”Trav!”
    Stor förvirring uppstod. Varför skulle vi trava nu? Kunde ens alla trava?
    Det visade sig att han ropat ”barnvagn” men ni vet hur det är med viskleken, informationen förvrängs ju fler den ska passera. Men lydiga som vi var, började alla att trava över heden.
    Från hed till skog. 
Skogen var som skapt för en rad töltande islandshästar. Smala, långa stigar på sandjord, solvarma granar och tallar doftade gott, vi njöt av att följa hästarnas rytm och framåtanda, livet kunde inte bli bättre. 
    Passerade några halvblod i en hage som blev yra av glädje av det fina sällskapet, innan vi landade hos konstnärinnan och keramikern Freja Hillfon Liungman i Gamla bränneriet i Maglehem. 
    Freja bjöd generöst in oss till sin trädgård, en vacker plats med bäck och vårblomster i gröngräset. Där åt vi vår picknick. 
    Nina hittade en mjuk fåtölj, gäller att sitta fint när man är på ridtur, en liten flicka och pojke fick prova på att sitta på Ankis sto. Flickan ville inte kliva av trots att mamman påminde om att hon skulle få en egen shetlandsponny på fredag, men vad är en shettis mot en islandshäst som är här och nu?
    Rolf köpte konstkeramik som han packade ned i sadelväskorna. Är man på konstrunda, så är man. 
    Efter picknicken tackade vi för oss och fortsatte till konstnärerna Rooths i gamla pizzafabriken. Fantasifulla glaskreationer i form av takkronor och sirliga och roliga bilder.
    Så här långt i texten är det kanske någon läsare som funderar över hur hästarna kom in i konstateljérna? Nej, de gjorde inte det. 
    Medan vi såg på konst, turades vi om att hålla hästar. Det var lätt för överallt frodades nytt gott gräs. Konstpauserna gav också tillfälle för nyfikna att komma fram och prata och klappa hästarna. Vissa höll sig på respektfullt avstånd, medan andra kom ihåg sina egna glada hästminnen. 
    Det är roligt med alla dessa möten som uppstår när man gör en sådan här konstrunda. Barn och vuxna, gammal och ung, många är nyfikna på islandshästarna. 
    Efter pizzafabrik mumsig fika i det kulturhistoriska Blåherremölla, en gammal kvarnmiljö, och en fin utställning av Naomi Mignone. ”Tjock” hette utställningen som man kan se som ett sinnligt inlägg i kroppsidealdebatten. Hästar är ovissa om människans absurda skönhetsideal så de passade på att plaska runt i Julebodaån och det fanns också möjlighet för dem att dricka. 
    Ingmar Melin förvaltare av Blåherremölla tog emot oss med värme och visade oss den skygga Sommargyllingens älsklingsträd Mirabellen, som stod i vacker blom.
    Efter Blåherre blev det en skön tur hemåt genom Maglehems bygator, över enefäladar och hedar och tillbaka till Körsbärsgården i Norra Lökaröd.
    Innan vi skildes åt tog konstrunderittens fotograf Joacim en gruppbild av de fjorton ekipagen. En aning trötta, men saligt leende efter ca fyra och en halvtimmes lång ridtur i trevligt sällskap och med samlade natur-, häst- och konstminnen med oss hem. 
    Tack till alla konstnärer och alla andra som så generöst och vänligt tagit emot oss, vi ses nästa år!
    GLAD PÅSK från oss konstryttare i Ofeigur!

Vid tangenterna
Lena Sundgren-Brorsson
på hästen Hermes

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

                Ófeigurs planerade ritter 2019

Vi försöker fortsätta med fjolårets koncept d.v.s. att våra medlemmar erbjuds 1 ritt/månad (minst) samt att dessa ridturer arrangeras på olika ställen inom Ofeigurs stora ”upptagningsområde”. För att detta ska fungera behövs medlemmar som ställer upp och arrangerar dessa ritter! 
(Medlem som arrangerar ritt eller annan aktivitet erhåller 200 funktionärspoäng och ev. medhjälpare 100 funktionärspoäng.)

Nedanstående ridturer arrangeras i Ofeigurs regi 2019; 

januari

februari

mars 

21 april,
N. Lökaröd-Maglehem   Konstrunderitt
              Lena Brorsson, 0768 89 07 53

1 maj   Uppmärksamma Islandshästens dag  kl. 10-12 
i CENTRALA KRISTIANSTAD 
Marie Svensson, 0704 583074

18 maj Prova på Working Equitation (WE) med din häst.
Lördagen den 18 maj 2019 kl. 13:00- ca. 15.00         

23 juni   N. Lökaröd-Juleboda    Midsommarritt
            Marianne Greip, 0708 77 68 17

juli

augusti

september
    N.lökaröd/Lillehem            
                       Anki Nyberg, 0722 00 61 06

oktober   Listrum/Månstorp/Gyllebo      
                Alice Akkerman, 0761 84 74 76  
 
november

december


Som ni ser finns gott om plats för fler ”hugade”…
Mer information kring respektive ritt kommer i inbjudan, på Ofeigurs hemsida samt på vår FB-sida, ca 4 veckor innan den aktuella turen.
Tänk på att det är fullt möjligt att ha flera Ofeigur-ritter samma månad (vi är många medlemmar som finns utspridda över ett stort område…)

Fritidssektionen är mycket positiv till andra typer av arrangemang (trafik-/miljöträningsdag, medlemsmöten utan häst (t.ex. pyssel, filmvisning och/eller fika) och tävlingar t.ex. olika typer av stafetter, WE- eller TREC-inspirerade tävlingar. The sky is the limit…      
Just nu planeras en WE-kurs i vår. Håll utkik på Ofeigurs FB- och hemsida!!!

Vill du arrangera något för våra medlemmar? Såklart att du vill! Kontakta;                                                                                  
Marie Svensson 0704583074 eller skicka ett meddelande via Messenger.Vägbeskrivning till Foje Hof: http://kartor.eniro.se/m/5M2eV


 

Genomförda aktiviteter

2018


Glöggritt Kumlan, Maglehem 9 December

Ritt i Norra Lökaröd, Fojehof  4 november

Ritt Juleboda- Ravlunda 28 oktober

Arkelstorp  16 September

Snogeholm 2 September

Eljarödsritten 20 maj


Ritt till Gyllebo den 21 april2017
Konstrunderitt den 16 april 

Sensommarritt på Ravlundafältet 5 augusti

Långritt  den 15 oktober

Glöggritt den 3 december2016

VÅRRITT 
Söndagen den 3 april

PINGSTRITT PÅ HOVDALA
Söndagen den 15 maj

SENSOMMARRITT TILL HAVET
Söndagen den 14 augusti


GLÖGGRITT
söndagen den 4 december

.

Vill du rida säkrare och kanske bilfritt i naturen?

Upptäcka nya miljöer utan att rida vilse?

 

Kontakta Ystad-Österlenregionens Ridledsförening

Lite bilder från olika turerna finns här!
Klicka på bilden för större bild
.